Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Kosten combiketel

Wanneer u zich gaat oriënteren op de aanschaf van een combiketel zal u ontdekken dat er een heel groot verschil zit in de kosten van een combiketel. Dit heeft te maken met het model van de combiketel. Er is namelijk nogal wat verschil tussen de verschillende modellen combiketels. Goed is om van tevoren te weten wat een combiketel is. Een combiketel is een combinatie van een solo ketel met een boiler. De boiler zit bij de combiketel ingebouwd, wat een enorme ruimtebesparing oplevert. De aanschafprijs van een combiketel is bovendien veel lager dan de aanschaf van een soloketel met een aparte boiler.

Soorten combiketels

Nu u het bovenstaande heeft gelezen zult u ook het verschil begrijpen tussen de twee soorten combiketels. Als eerste is daar de combiketel met de ingebouwde boiler. Deze HR combiketel heeft een ingebouwd voorraadvat voor warm water. Wanneer u een HR combiketel heeft met ingebouwde boiler heeft u gelijk wanneer u de kraan open draait warm water. De hoeveelheid warm water is natuurlijk afhankelijk van de afmeting van de ingebouwde boiler. Dit water wordt permanent op temperatuur gehouden. Voordeel is dus dat u gelijk warm water heeft, nadeel is dat permanent op temperatuur houden van het water extra kosten met zich mee brengt. De combiketel met ingebouwde boiler is immers permanent in bedrijf. Dit toestel is daarnaast ook duurder in de aanschaf. U bent tussen de 1.500 euro en 2.600 euro kwijt voor zo’n combiketel incl. BTW.

Het tweede model combiketel is het doorstroomtoestel. Dit is een nieuwer model combiketel. Bij deze ketel is geen boiler nodig. Dit systeem maakt pas warm water aan wanneer u de kraan open draait. Het systeem is te vergelijken met een geiser. Het duurt een paar tellen voor u warm water heeft, maar het bespaart daarentegen wel energie.  Een doorstroomtoestel is daarbij ook nog eens goedkoper dan een combiketel met ingebouwde boiler. De prijs van de doorstroom combiketel ligt tussen de 1.000 en 1.200 euro.

We zetten de voor- en nadelen van de beide modellen combiketels voor u op een rijtje.

Model combiketel Voordelen Nadelen
Ingebouwde boiler •        Korte wachttijd voor warm water
•        Veel warm water per minuut (handig bij een stortdouche of bij het snel vullen van een bad)
•        Minder snel slijtage (combiketel hoeft minder te schakelen)
•        Temperatuur in huis daalt niet bij veel warm water gebruik
•        Hogere energierekening
•        Hogere aanschafkosten
•        Neemt meer ruimte in beslag
Doorstroomtoestel •        Laagste aanschafkosten
•        Lagere energierekening
•        Neemt weinig ruimte in beslag
•        Minder warm water per minuut (niet handig bij stortdouche of vullen bad)
•        Iets sneller slijtage (iets meer schakelen tussen de twee systemen)
•        Temperatuur in huis kan dalen bij lang warm water gebruik

Een HR combiketel is duurder in de aanschaf dan een combiketel met Verbeterd Rendement. Dat houdt niet in dat een HR combiketel per definitie duurder is dan een VR ketel. U bespaart immers extra op uw energie rekening. Dat bedrag kan oplopen tot 300 euro. Een combiketel behaalt bovendien een rendement tot meer dan 100 % omdat er geen warmte verloren gaat tijdens het opwarmen van het water. De waterdamp wordt immers hergebruikt om het water te verwarmen.

In welke prijscategorie uw combiketel terecht komt wordt grotendeels bepaald door de CW (comfort waarde) en het vermogen van uw nieuwe combiketel. U bepaalt dus zelf hoeveel comfort u wil voor uw huis, en hoe sterk de combiketel is die u aanschaft.

De kosten toch liever spreiden

Wanneer u een combiketel koopt inclusief onderhoudsabonnement, garantie en installatie bent u ongeveer 2.500 euro kwijt in één keer. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kosten van een combiketel te spreiden. In dat geval kunt u een combiketel huren. Dat kan bij diverse aanbieders en elektriciteitsbedrijven.  U betaalt dan per maand een vast bedrag van 25 euro tot 35 euro per maand. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Bij dit tarief zit inbegrepen:

  • De combiketel zelf
  • De installatie kosten
  • Het onderhoud
  • De garantie

Houdt u er echter rekening mee voordat u een huurcontract van een combiketel ondertekent dat het totale kostenplaatje over de totale levensduur van uw combiketel veel hoger uitpakt. U bent met huren in totaal tussen de 4.500 euro en 6.300 euro kwijt over de totale levensduur van uw ketel van 12 tot 15 jaar.

Besparingstips

De aanschaf van een combiketel is een flinke kostenpost voor u als woningbezitter, maar voordat u tot aanschaf overgaat valt er al behoorlijk wat voordeel te behalen los van het rendement wat u in de toekomst wacht.

  • Kijk naar aanbiedingen. Vooral in de zomermaanden hebben installateurs van combiketels veel minder werk dan in de wintermaanden. Doe er uw voordeel mee. Ook komt het voor dat leveranciers van combiketels een partij inkopen om die met korting door te verkopen. Dit zijn doorgaans combiketels die van uitstekende kwaliteit zijn. U koopt op die manier een combiketel waarmee u weer jaren vooruit kunt voor een prijs die tot honderden euro’s goedkoper is dan wat u er elders voor zou betalen
  • De kracht van het kleine. U hoeft niet per definitie in zee te gaan met een groot installatiebedrijf. Er zijn in Nederland genoeg ZZP-ers die u graag van dienst zullen zijn. Ze berekenen een lager uurtarief en het servicegehalte ligt doorgaans hoog. Ze verwelkomen en behouden u immers graag als klant.
  • Sluit een onderhouds- en storingscontract af. Zolang een combiketel het goed doet is er geen vuiltje aan de lucht, maar wanneer er een storing is wil u natuurlijk zo snel mogelijk dat die wordt verholpen. De meeste storingen kunnen worden verholpen met goed jaarlijks onderhoud. U kunt diverse storings- en onderhoudscontracten afsluiten waarmee u zich indekt tegen onverwachte kosten. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u de komende 15 jaar weer rustig kunt genieten van een warm huis.
  • Werk samen. Wanneer u in een rijtjeshuis woont hebben uw buren doorgaans eenzelfde CV installatie als u in hun huis hangen. Wanneer u gezamenlijk een installateur en combiketelleverancier benadert valt er een aantrekkelijke korting voor u te behalen. De installateur zal minder voorrijkosten hoeven te berekenen, en de combiketelleverancier krijgt een grote order in één keer waarop doorgaans een flinke korting voor u valt te bedingen.

 

Offertes voor cv-ketels ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs