Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Zonneboiler

Zonneboiler, boiler voor thermisch systeem

Principe schema –A-
Zonneboiler met 2 spiralen, één voor de ketel- en één voor de zon-aansluiting. De ketel verwarmt de boiler middels de bovenste spiraal, als de zon schijnt voegt deze aan de onderzijde  (onderste spiraal) warmte toe. Let op: Als de zon niet of onvoldoende schijnt heb je dus maar een halve boiler (de bovenste helft die door de ketel is verwarmd) effectief als voorraad staan.  De onderste helft zal  op den duur wel iets van de warmte van de bovenste spiraal mee krijgen, afhankelijk van gebruik en stilstand tijd.

Principe schema –B-
Voorgeschakelde zonneboiler;  Het koude water komt in de eerste boiler en wordt daar al dan niet opgewarmd door zon energie, tijdens tappen van warmwater stroomt het water uit de zonneboiler in de 2e boiler, als het warm genoeg is zal de ketel niet aan gaan, is het te koud dan warmt de ketel alsnog het water op.  Op deze manier wint u meer energie uit de zon dan met een gecombineerde boiler. Immers in een gecombineerde boiler zit al een andere warmte leverancier die het koude water toch al iets zal voorverwarmen, in een voorgeschakelde boiler zoals dit schema,  komt tijdens tappen koud water de boiler in, in voor- en naseizoen zal de zon ook bij lagere temperaturen van de collector al energie kunnen leveren.  Omdat de zon de boiler kan verwarmen tot bijvoorbeeld maximaal 90 graden (kijk op de boiler wat is toegestaan) is het advies om een mengautomaat te plaatsen, deze zorgt dat de maximaal temperatuur uit de warmwater kraan bijvoorbeeld niet hoger wordt dan 65°C (instelbaar).

Principe schema –C-
Dit schema is bijna gelijk aan schema B van deze pagina.  Het verschil zit hem in de zonneboiler, hier loopt het tapwater door de spiraal en zit het ‘collector water’ in de tank.  Om genoeg warmteoverdracht te kunnen garanderen tijdens tappen zal de spiraal in deze boiler meestal langer zijn dan in die van de gewone zonneboiler.  De doorstroomsnelheid zal dus ook niet te hoog moeten zijn voor een goede warmteoverdracht.  Voordeel en doel van deze manier van voorverwarmen is dat de kans op groei van de legionella bacterie vrijwel is uitgesloten, immers de spiraal is aan de binnenzijde glad en de doorstroming vindt veelvuldig plaats zodat zich niets zal hechten.

Principe schema –D-
In dit schema treft u een voorgeschakelde boiler op een combiketel. Als de zon het water al heeft verwarmd hoeft de ketel niets te doen, is het niet of gedeeltelijk warm dan zal de ketel de temperatuur van het tapwater verhogen naar de gewenste temperatuur.  Let op de ketel moet voorzien zijn van het ZN label (Zon Na-verwarming).  In deze tekening ziet u dat deze combi ketel een platenwisselaar en driewegklep heeft voor het opwarmen van het tapwater er zijn ook ketels waarbij het tapwater door een spiraal (bij de vlam) of door de ketelwisselaar zelf (bij de vlam) wordt gevoerd. De tekening betreft dus enkel het principe.

Wilt u in contact komen met zonneboiler installateurs? Vul dan dit formulier in.

 

Offertes voor zonneboilers ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs