Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Kosten boiler

Denk je er aan om een nieuwe boiler aan te kopen omdat je ten allen tijde in je badkamer en keuken over warm water wenst te beschikken? Ben je er alleen nog niet helemaal uit voor welke boiler je het best zou kunnen kiezen en wil je graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kosten die aan boilers zijn verbonden? Wij hebben de gemiddelde kostprijs van boilers even voor jou op een rijtje gezet op deze pagina.

Hoeveel kost een boiler?

Wanneer je een nieuwe boiler wenst in huis te halen zijn er tal van verschillende mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. Je dient namelijk niet alleen rekening te houden met het type boiler, maar sta ook zeker even stil bij de capaciteit waar deze over beschikt. We onderscheiden in ieder geval een elektrische boiler van een gasboiler en een zonneboiler. Door middel van onderstaande tabel krijg je een goed beeld van hoeveel deze verschillende boilers exact kosten.

Type boiler Gemiddelde kostprijs
Elektrische boiler voor in de keuken met een capaciteit van 10 liter. Tussen 190 & 290 euro
Elektrische boiler voor in de badkamer met een capaciteit van 150 liter. Tussen 1.400 & 1.700 euro
Boiler op gas voor in de keuken met een capaciteit van 10 liter. Tussen 325 & 475 euro
Boiler op gas voor in de keuken met een capaciteit van 150 liter. Tussen 1.600 & 2.600 euro
Zonneboiler met een capaciteit van 100 liter. Tussen 2.100 & 2.700 euro
Zonneboiler met een capaciteit van 300 liter. Tussen 4.900 & 5.700 euro

Elke boiler beschikt in principe over diens eigen specifieke voordelen. Kiezen voor een elektrische boiler betekent namelijk dat er wordt gekozen voor een systeem die eenvoudig kan worden geplaatst en relatief voordelig is in aankoop. Een gasboiler verwarmt dan weer bijzonder snel en kenmerkt zich door een lager verbruik. Het is tot slot onnodig om te zeggen dat door gebruik te maken van een zonneboiler de energiekosten aanzienlijk kan worden gedrukt waardoor je nooit meer met een bang hart de eindafrekening van je energiefactuur dient af te wachten. Zo heeft iedere boiler zijn eigen, specifieke voordelen.

Bovenstaande kosten geven je reeds een goed beeld van wat je kan verwachten bij het aankopen van een boiler. We hebben evenwel enkele specifieke prijsvoorbeelden voor je op een rijtje gezet waardoor het duidelijk wordt voor welke boiler je in welke situatie het best kan kiezen.

  • Voordeligste oplossing: Wanneer je op zoek bent naar een geschikte boiler voor in de keuken heb je voldoende aan een boiler met een kleine capaciteit. In deze situatie kan je er zonder probleem voor kiezen om gebruik te maken van een elektrische boiler met een capaciteit van 10 liter. Voor een dergelijke boiler moet er rekening worden gehouden met een aankoopprijs van zo’n 180 euro.
  • Meest luxe oplossing: Beschik je in je badkamer niet alleen over een douche, maar heb je ook een ligbad? Wil je er voor zorgen dat je in beiden ten allen tijde kan rekenen op warm water? In dat geval doe je er goed aan om te kiezen voor een boiler op gas. Voor zo’n 1.500 euro beschik je over een gasboiler met een capaciteit van 150 liter. De installatie is in deze kostprijs uiteraard reeds inbegrepen.
  • Meest besparende oplossing: Wanneer het investeringsbedrag geen probleem vormt is het altijd het interessantst om te investeren in een zonneboiler. Een zonneboiler mag dan wel zeer duur zijn in aankoop, daar staat tegenover dat ze over een dermate laag verbruik beschikt dat je een aanzienlijk bedrag op je energiefactuur zal besparen. Deze besparing vindt overigens niet één keer, maar wel ieder jaar opnieuw plaats waardoor het financiële rendement zeer aanzienlijk is.

De prijsopbouw van een boiler

De prijsopbouw van een boiler bestaat uit drie delen. De grootste kost is uiteraard het materiaal. Deze is goed voor zomaar even 54 procent van het totale kostenplaatje. 41 procent van de kosten gaan op in de arbeid die moet worden geleverd om de boiler te plaatsen. De resterende 5 procent zijn voorrijkosten. Deze kosten kunnen eenvoudig worden gedrukt door te kiezen voor een vakman bij jou uit de buurt.

Het feit dat de kostprijs van een boiler toch voor een slordige 41 procent bestaat uit arbeidskosten zorgt er voor dat je als woningeigenaar een aantrekkelijke besparing kan realiseren door het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen de verschillende vakmannen die op de markt zijn terug te vinden. Door de arbeidskosten te vergelijken is het zomaar mogelijk om een aanzienlijke besparing te realiseren op de aankoop van een boiler en dat zonder dat er aan kwaliteit moet worden ingeboet.

Keuzes die de kostprijs van een boiler bepalen

Verschillende keuzes kunnen een niet onbelangrijke invloed uitoefenen op het prijskaartje dat voor een boiler dient te worden betaald. De volgende keuzes zijn belangrijk om rekening mee te houden:

Keuze 1: Het type boiler

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven onderscheiden we verschillende soorten boilers. Je kan er wat dat betreft voor kiezen om te investeren in een gas, een elektrische en een zonneboiler. Voor welke van deze verschillende boilers je uiteindelijk zal kiezen is niet alleen afhankelijk van het budget dat je wenst te investeren, maar ook van bijvoorbeeld het jaarlijkse financiële rendement dat je wenst te behalen.

Keuze 2: De capaciteit van de boiler

Een tweede eveneens zeer belangrijke keuze gaat schuil in de capaciteit waar de boiler over beschikt. Zoals de tabel op deze pagina reeds duidelijk maakt vereist een boiler voor in de badkamer altijd een grotere capaciteit dan een boiler die in de keuken wordt geplaatst. Dat is niet zo vreemd, want het spreekt voor zich dat er veel meer warm water is vereist voor het vullen van een bad of het nemen van een douche dan er nodig is om gewoon de vaat te doen. In ieder geval, vooraleer te investeren in een nieuwe boiler is het dus zeker en vast noodzakelijk om stil te blijven staan bij de capaciteit waar deze over moet beschikken.

Keuze 3: De keuze van de vakman

Zoals eerder reeds aangegeven kan ook de keuze van de vakman een niet onaanzienlijke invloed uitoefenen op de uiteindelijke kostprijs. Vakman A mag dan wel op het eerste zicht financieel interessanter lijken, wanneer hij ver van je vandaan is gelegen en bijgevolg hoge voorrijkosten in rekening brengt verdwijnt dat financiële voordeel doorgaans als sneeuw voor de zon. Goed de verschillende vakmannen en hun kosten vergelijken is zeer interessant om de scherpst mogelijke aankoopprijs voor je boiler te verkrijgen.

 

Offertes voor cv-ketels ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs