Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Combiketel vervangen

De kosten van een combiketel zijn afhankelijk van het feit of je een Vr combiketel, Hr combiketel of een Hre combiketel kiest. De keuze van een model combiketel is persoonlijk. U heeft uitgebreide keuze en elk model combiketel heeft zijn eigen rendement. U hoeft niet altijd voor het duurste model combiketel te kiezen om verzekerd te zijn van het hoogste rendement voor uw persoonlijke situatie. Uw behoefte aan warm water en CV voorziening is niet universeel. Wanneer u een eenpersoons huishouden heeft, heeft u natuurlijk minder behoefte aan veel warm water dan wanneer u een meerpersoons huishouden heeft.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Ook uw behoefte aan warmte in huis zal anders zijn afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden.  Wanneer u alleen bent thuis zal dat zeker zijn uitwerking hebben op uw stookkosten. U bent doorgaans niet de hele dag thuis, dus waarom zou uw CV installatie dan de hele dag uw huis warm stoken? U kunt in dat geval volstaan met een thermostaat met een goede timer waardoor uw huis comfortabel warm aanvoelt op de momenten waarop u thuis bent. In dat geval hoeft u dus geen ultra zuinige Hre combiketel te kopen. Het zal in dat geval een behoorlijk lange tijd duren voordat u de aanschaf daarvan heeft terugverdiend. Het rendement is in dat geval namelijk minimaal.
Ook dient u te kijken naar uw type woning. De afmetingen van uw woning zijn doorgaans ook bepalend voor uw warmwater gebruik. In een kleine tussenwoning zult u veel minder behoefte hebben aan een uitgebreide CV ketel dan in een vrijstaande woning. Een combiketel hoeft in het geval van een kleine tussenwoning immers veel minder werk te verrichten om het huis behaaglijk warm te krijgen. Bovendien beschikt een kleine tussenwoning doorgaans ook over een lager aantal radiatoren en aftappunten die dienen te worden voorzien van warm water.

Elk type combiketel zijn eigen rendement

Het rendement van een combiketel hangt af van het type combiketel wat u aanschaft. Een Vr combiketel is een Verbeterd Rendement combiketel. Bij een Verbeterd Rendement combiketel gaat nog een aanzienlijk percentage van de verbruikte energie verloren tijdens de opwarming van het water. Deze ketel is een goede aanschaf wanneer uw behoefte aan warm water en warmte in huis zodanig is dat er gerust een lagere eis mag worden gesteld aan het rendement. In dit geval zullen namelijk de lagere kosten van de aanschaf van een VR combiketel niet opwegen tegen het lagere rendement.

De kosten gaan voor de baten uit

Een HR combiketel kost meer, maar een HR combiketel biedt een Hoog Rendement. Er gaat in dit geval geen energie verloren tijdens het opwarmen van het water. U zult een HR combiketel willen aanschaffen wanneer u een meerpersoonshuishouden heeft waarin behoorlijk wat energie wordt verbruikt. U zult eerst een flinke kostenpost hebben wanneer u de HR combiketel aanschaft en laat installeren, maar deze kosten verdient u in de jaren daarna vrij snel weer terug op uw energierekening. Deze zal namelijk aanzienlijk later uitpakken.

HRe een vreemde eend in de bijt

Een heel apart type combiketel is de HRe combiketel. Dit is namelijk een combiketel die niet alleen warmte opwekt. Deze combiketel wekt ook elektriciteit op. Elektriciteit die u in uw eigen woning gebruikt, maar er zal in veel gevallen ook elektriciteit overblijven. Dit geeft u terug aan het elektriciteitsnet. Dit wordt door uw energiebedrijf weer verrekend op uw electriciteitsrekening. De kosten van een HRe combiketel zijn aanzienlijk bij de aanschaf en plaatsing, maar er valt dan ook een aanzienlijke besparing op te behalen.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de gemiddelde prijzen van een combiketel.

Soort ketel Gemiddelde prijs Rendement
Vr combiketel Tussen de 900 en 1500 euro Rond de negentig procent
Hr combiketel Tussen de 1000 en 2600 euro Honderd procent
Hre combiketel Rond de 10.000 euro Honderd procent

Een combiketel moet uiteraard nog in uw woning geïnstalleerd worden. De installateur zal u hiervoor tussen de 500 en 900 euro in rekening brengen. In dit geval wordt er door de installateur vanuit gegaan dat u de ketel op exact dezelfde plek wil hebben als de vorige ketel. Wanneer dat niet zo is zal er een extra bedrag in rekening worden gebracht voor het verleggen van leidingen. Wanneer de bestaande schoorsteen de plaatsing van uw nieuwe combiketel niet toelaat zal er een condens afvoer of nieuwe dak doorvoer moeten worden gemonteerd. Dit betreft een kleine verbouwing; hier hangt uiteraard ook een eigen kostenplaatje aan.

U zult voor een nieuwe HR combiketel dus gemiddeld 2300 euro kwijt zijn, inclusief de montage. Bij dit kostenplaatje zit dan al inbegrepen;

  1. Voorrijkosten
  2. Verwijderen en afvoeren oude ketel
  3. Plaatsen van de nieuwe CV ketel
  4. Benodigd installatie materiaal
  5. Inregelen van de nieuwe CV ketel.

Mocht een CV thermostaat nog niet bij de prijs zijn inbegrepen, dan mag u rekenen op 100 euro extra.

Besparingstips

De kosten van de aanschaf van een combiketel zijn dus aanzienlijk. Toch valt er een hoop te besparen op de aanschaf van een combiketel. Zo profiteert u van besparing op uw energienota gedurende de jaren nadat  uw investering eruit hebt gehaald. Het duurt ongeveer 6 jaar voor u de investering van een nieuwe CV ketel eruit hebt gehaald. De gemiddelde levensduur van een combiketel is echter wel 12 tot 15 jaar. De overige jaren zijn in uw geval dus pure winst. Een andere tip is om de aanschaf van een nieuwe combiketel niet te lang uit te stellen. Iedere wintermaand dat u een combiketel die aan vervanging toe is niet laat vervangen kost u 20 euro. In de wintermaanden hebben installateurs van combiketels het dan ook doorgaans behoorlijk druk. U doet er goed aan om uw combiketel in de zomermaanden te laten vervangen. Op die momenten zitten installateurs van combiketels ernstig verlegen om werk. Ze zullen u dan ook graag een korting geven op de installatie kosten. Bovendien worden er vaak op dit soort momenten combiketel modellen met leuke kortingen aangeboden om u over te halen om een combiketel aan te schaffen. U kunt er uw voordeel mee doen, en er nog jaren lang profijt van hebben.

 

Offertes voor cv-ketels ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs