Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Combiketel

Als uw tapwaterbehoefte niet zo groot is, en u heeft aardgas, dan volstaat een combiketel  zonder of met slechts een zeer kleine tapwatervoorraad soms ook!

Het vermogen van de cv combiketel (CW waarde)

Door energiebesparende maatregelen in woningen kunnen tegenwoordig cv ketels gebruikt worden met minder vermogen (uitgedrukt in kW) om een huis warm te houden. Maar daarentegen vergt het snel verwarmen van grote hoeveelheden tapwater meer energie en zou juist daarom nog een hoog vermogen cv ketel nodig zijn ?! In veel moderne huizen zou een cv ketel met een vermogen van 5 tot 12 kW voldoende zijn om het huis, ook in een strenge winter, lekker warm te houden. Maar het verwarmen van bad of douchewater vereist meer dan deze 12 kW.

Water constant van 10°C naar 40°C verwarmen :

Voor een kraan met 6 liter/minuut is nodig:  (6 liter / minuut = 6  x 60 = 360 liter/uur)
Voor water kun je de vereenvoudigde formule (afgeleid van Q = m x c x Delta T) toepassen:

liters = (kWh x 860) : Delta T
Als kWh de vraag is wordt dit:  kWh = ( liters x Delta T) : 860
= (360 x 30) : 860 = 12,5 kWh. Voor de zekerheid laten we daar een factor van 0,9 op los om leidingverlies etc. te dekken dat geeft dan 13,8 kWh  (omdat we  de liters naar één uur hebben omgezet kunnen we in dit voorbeeld stellen dat een ketel van 13.8 kW hiervoor nodig is).

Vast voor u, op deze manier, ook uitgerekend:

  • voor één spaardouche van 7 liter/minuut is een combiketel nodig van 16 kW
  • voor één normaaldouche van 10 liter /minuut is een combiketel nodig van 23,5 kW
  • voor één luxe douche van 15 liter/minuut is een combiketel nodig van 35 kW
  • voor 2 stuks normaaldouche van 10 l/m (wordt 20l/min) is nodig : 46,5 kW

De moderne HR ketel is tegenwoordig modulerend, echter een modulatiebereik van een ketel gaat vaak van 20% naar 100% (1 : 100 is technisch haast niet mogelijk). Als voor je woning hartje winter maar 12 kW nodig is, zal bijvoorbeeld in het voorjaar maar 3 kW nodig zijn. Een ketel werkt het efficiënts in modulerende werking, een 12 kW ketel zou dus (bij een 1 op 5 verhouding) kunnen moduleren van 2,4 naar 12 kW. Maar als je vanwege tapwater een 35 kW ketel kiest, en deze dan zou moduleren tussen 7 en 35 kW dan draait deze voor verwarming van de woning  in het voor- en naseizoen dus wat minder gunstig.

CW waarden

  • Fabrikanten van cv ketels en geisers hebben, samen met de overheid,  de keuze mogelijkheid voor de consument willen vereenvoudigen door een CW waarde op hun toestel te plaatsen.  Hoe hoger de CW waarde,  hoe meer warm water per minuut de ketel kan leveren. Een vuistregel is om de CW waarde te vermenigvuldigen met (iets meer dan) 3, de uitkomst  geeft dan de hoeveelheid warm water per minuut aan.
  • Een cv combiketel met een CW3  waarde zal dus ruim 9 liter warm water per minuut kunnen leveren. CW4 levert zo’n 14 liter per minuut, CW5 zo’n 16 liter per minuut en een CW6 toestel een krappe 20 liter warm water per minuut.
  • Voor een normale douche is een ketel met CW3 keurmerk voldoende, het is dan wel zo dat  je eigenlijk niet op 2 plaatsen gelijk warm water kunt tappen, als in de keuken warmwater wordt gepakt terwijl iemand aan het douchen is, zal deze dat merken aan de waterhoeveelheid en temperatuur. Als je twee kranen wilt opendraaien zonder last van elkaar te hebben moet je minimaal aan een CW5 toestel denken. Voor het vullen van een bad is een CW3 toestel voldoende, maar een CW6 toestel vult het bad twee keer zo snel.
  • ‘Nadeel’:  Voor een CW 6 ketel betaalt u natuurlijk meer dan voor een CW 3 ketel. En zoals gezegd omdat deze met betrekking tot woning verwarming dan waarschijnlijk over gedimensioneerd zijn, zal hij op dat gebied minder efficiënt kunnen werken.
  • Een andere, en soms wellicht betere, optie is kiezen voor een cv- ketel die meer gebaseerd is op het benodigd vermogen voor verwarming van de woning met daarbij een indirect gestookte boiler die zorgt dat de te verwachten tapwaterpiek in uw situatie gedekt is. (zie ook de pagina rekenen)

Overige informatie

Naast de CW waarde worden ook andere eigenschappen, indien van toepassing, op de ketel weergegeven;

  • HRe- staat voor een nieuwe techniek, waarbij de cv-ketel naast het verwarmen van water ook elektriciteit opwekt.
  • HRww staat voor hoogrendement warm water. Gasketels met dit keurmerk zorgen voor een efficiënte wijze voor warm water voor de kraan.
  • NZ-label staat voor Naverwarmer Zonneboiler. Een cv-ketel met NZ-label kan het water uit een zonneboiler naverwarmen. Dit is nodig wanneer het water in de zonneboiler nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt. De cv-ketel fungeert dan als naverwarmer. Omdat het water door de zon voorverwarmd kan zijn moet de ketel ook geschikt zijn om tapwater met een temperatuur van 85°C als inkomend te kunnen verwerken. De voorgeschakelde zonneboiler mag niet hoger dan 85°C zijn afgesteld.
  • SV-label staat voor Schonere Verbranding. Toestellen met een SV-label beschikken over een geavanceerde brander waardoor de NOx-uitstoot zo laag mogelijk gehouden wordt.

Het cijfer  bij HR verwarming staat voor het rendement van de ketel op bovenwaarde (rekening houden met condensatie energie).

 

Offertes voor cv-ketels ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs