Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Kosten centrale verwarming

Na zo’n vijftien jaar is een CV ketel wel “af”, en wordt het tijd om de ketel te vervangen. Ook als deze nog naar behoren werkt is dit verstandig, aangezien een oude ketel veel meer energie verbruikt waardoor je hogere energiekosten hebt. Over het algemeen kun je door het vervangen van je oude CV ketel wel tot driehonderd euro in het jaar besparen. Zo heb je je investering vaak binnen vijf jaar alweer terug, en aangezien je nieuwe ketel weer vijftien jaar meegaat, is dat mooi meegenomen. Er zijn CV ketels in allerlei prijsklassen, een voor elke woonsituatie. Of jij de goedkoopste klasse kan bestellen, is afhankelijk van het keurmerk CWW, wat staat voor Comfort Warm Water. Dit keurmerk bepaalt hoeveel warm water de CV ketel kan leveren in een minuut. Hoe hoger het CW-label is, hoe meer warm water de CV ketel per minuut kan leveren. Het is dus afhankelijk van jouw wensen welke CV ketel je nodig hebt; als je het niet erg vindt om even te wachten tot het water in de kraan warm wordt, is een CV ketel met een lagere CW-waarde mogelijk. Er zijn vier verschillende CW-waarden waaruit je kunt kiezen. Hieronder wordt in een tabel een overzicht gegeven van deze verschillende niveaus, de specificaties en de kosten van de CV-ketel.

De Comfort Waarde Hoeveelheid liter per minuut Tegelijk warm water in keuken en badkamer? Kosten CV-ketel
CW 3 12 Nee Tussen de 900 en 1200 euro
CW 4 14 Beperkt Tussen de 1000 en 1400 euro
CW 16 Beperkt Tussen de 1200 en 1800 euro
CW 6 24 Ja Tussen de 1600 en 2200 euro

Verschillende soorten Cv ketels

Naast de verschillende Comfort Waardes, zijn er ook nog drie verschillende soorten CV ketels om uit te kiezen. In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven hoeveel je nu betaalt voor het vervangen van je oude CV ketel door een nieuwe VR-ketel, Hr-ketel of Hre-ketel.

Soort CV ketel Gemiddelde prijs Rendement
VR-ketel Tussen de 900 en 1400 euro Negentig procent
Hr-ketel Tussen de 1000 en 2500 euro Honderd procent
Hre-ketel Rond de 10.000 euro Honderd procent

Zoals je kunt zien, geeft de Hr-ketel en de Hre-ketel meer rendement dan de Vr-ketel. We zullen hieronder uitleggen wat het precieze verschil tussen deze ketels is.

Vr-ketel

Vr staat voor Verbeterd Rendement, wat inhoudt dat ongeveer negentig procent van de energie van de ketel wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat tien procent van de warmte verloren gaat, en je dus meer moet stoken dan nodig is. Het voordeel van een Vr-ketel is echter dat als je de ketel plaatst bij een bestaande afvoer, je niet apart hoeft te betalen voor een speciale afvoer waar het condenswater door heen wordt gedeponeerd. Bij een Hr-ketel is deze afvoer wel altijd nodig.

Hr-ketel

Hr staat voor Hoog Rendement: honderd procent van de energie wordt omgezet in nuttige warmte. Dit heeft voordelen voor de energiekosten, maar ook voor het milieu: er wordt geen onnuttige energie verbruikt. Er gaat geen energie verloren doordat de waterdamp niet wordt afgevoerd, maar gebruikt wordt om het water in de ketel op te warmen. Hierdoor blijft de warmte in de waterdamp aanwezig en hoeft er minder gestookt te worden.

Hre-ketel

Hre staat voor Hoog rendement elektriciteit. Deze ketel is vooral geschikt als je meer dan zestienhonderd kubieke meter aan gas per jaar verbruikt, of als je over een slecht geïsoleerde woning beschikt. De Hre-ketel is net als de Hr-ketel zeer energiezuinig, verwarmt het huis en levert warm water, maar wekt bovendien ook nog eens elektriciteit op. Je kunt de Hre-ketel het beste zien als een soort eigen energiecentrale, maar dan een centrale die goedkopere energie levert en minder CO2 uitstoot dan het normale elektriciteitsnet. De kosten van een Hre-ketel zijn aanzienlijk hoger dan de kosten van een Vr-ketel of een Hr-ketel (respectievelijk tienduizend euro tegenover ongeveer gemiddeld vijftienhonderd euro), maar het rendement ligt ook een stuk hoger. Dit komt doordat er veel subsidies beschikbaar zijn voor de Hre-ketel, en je zo’n twintig procent meer bespaart per maand.

Een solo ketel of een combiketel

Als je eenmaal de keuze tussen de Comfort Waarden en het type ketel hebt gemaakt, is er nog een belangrijke beslissing die je moet maken. Ga je namelijk voor een solo CV ketel of een combiketel? Een solo CV ketel zorgt enkel voor de centrale verwarming in je huis. Bij aanschaf van een solo CV ketel heb je een extra boiler of geiser nodig om warm water te krijgen. Als je kiest voor een combiketel, hoeft dat niet: de CV ketel en de boiler of geiser zitten bij elkaar in. De meeste mensen kiezen voor een combiketel, omdat je dan in totaal minder ruimte kwijt bent. Ook zijn de onderhoudskosten aanzienlijk lager en is de aanschafprijs een stuk goedkoper aangezien je maar één apparaat in plaats van twee hoeft te kopen. Wel is het handig om na te gaan of er niet meer dan tien meter tussen de combiketel en de warmwaterkraan zit, want in dat geval verlies je te veel warmte en kan je beter voor een solo ketel kiezen.

Bespaartips bij een CV ketel

De aanschaf van een nieuwe CV ketel is altijd een flinke kostenpost. Uiteraard zijn er mogelijkheden om te bezuinigen op een nieuwe CV ketel; we zetten er een paar voor u op een rij.

  1. Koop een HR ketel. Op deze manier verdient u uw aanschaf snel weer terug aangezien dit u een korting van 15 tot 20 procent per jaar op uw energierekening oplevert
  2. Kies voor optimaal rendement. In dat geval dient u te kijken naar uw eigen energieverbruik. U hoeft dan geen duurdere ketel te kopen dan u zelf nodig heeft. Houdt u er echter wel rekening mee dat uw behoefte aan warm water zal veranderen in de loop der jaren.
  3. Maak heldere afspraken met de installateur. Dit voorkomt akelige verrassingen achteraf wanneer u de rekening krijgt. Informeer goed wat er allemaal bij de prijs zit inbegrepen. Heeft u recht op onderhoud naderhand en hoe lang loopt dat recht op onderhoud door? Weet waar u voor betaalt.
  4. Werk samen met uw buren. Doorgaans hebben meerdere woningen in een rij dezelfde CV ketel. Overleg of uw buren hun CV ketel ook willen vervangen. In dat geval valt doorgaans een interessante korting te behalen bij de installateur.
  5. Subsidie op uw CV ketel. Doorgaans geven gemeentes subsidie wanneer u uw huis duurzamer wil maken. Het loont zeker om hiernaar te informeren.
  6. Vergelijk. Doe vooronderzoek. U neemt niet zomaar het eerste model ketel in uw huis tenslotte. Er valt winst te behalen door merken CV ketels en de kosten van installateurs goed te vergelijken voordat u een nieuwe ketel in uw woning laat plaatsen.

 

Offertes voor cv-ketels ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs